03.04.2011 •
TECHNIK
ŻYWIENIA I USŁUG
GASTRONOMICZNYCH
GASTRONOMICZNYCH
Symbol zawodu: 343404
Podstawa programowa - pdf.
Kwalifikacje zawodowe:
- HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
- HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
Cele kształcenia:
- ocenianie jakości produktów
- przechowywanie żywności
- obróbka produktów i przygotowania stanowiska pracy
- obsługa sprzętu gastronomicznego
- przygotowanie dań zimnych, gorących i podstawowych deserów
- wydawanie dań
- ocenianie jakości żywności
- planowanie żywienia z uwzględnieniem alternatywnego sposobu żywienia
- organizowanie żywienia w produkcji gastronomicznej
- wykonywanie usług gastronomicznych
- ekspedycja potraw i napojów
Przedmioty w kształceniu zawodowym:
- bezpieczeństwo i higiena pracy w gastronomii
- wyposażenie techniczne zakładów gastronomicznych
- podstawy gastronomii
- technologia gastronomiczna
- zasady żywienia człowieka
- język niemiecki w gastronomii
- podstawy żywienia dietetycznego
- planowanie żywienia człowieka i produkcji gastronomicznej
- usługi gastronomiczne i cateringowe
- pracownia technologii gastronomicznej
- pracownia planowania żywienia i organizacji gastronomii
- pracownia usług i obsługi konsumenta
- specjalizacja - do wyboru
*************************