Portal wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Są one wykorzystywane w celu zapewnienia poprawnego działania serwisu. W każdej chwili możesz dokonać zmiany ustawień dot. przechowywania plików cookies w Twojej przeglądarce. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na przechowywanie plików coockies na Twoim komputerze.
x
Wersja wysokokontrastowa
Godziny pracy Szkoły:
poniedziałek - piątek 7.30 -15.30
A A A
Powiatowy Zespół‚ Szkół‚ Ponadgimnazjalnych nr 2 im. Wincentego Witosa w Środzie Śląskiej
  • English
  • Polski
  • Deutsch
03.04.2011 •
Magdalena Małyga •
 
 
CHARAKTERYSTYKA KIERUNKU NAUCZANEGO
OD ROKU SZKOLNEGO 2017/2018
 
 
 
Podstawa programowa - ORE, 343404
Program nauczania - 06.2017 - ORE, brak
 
 

 
 
CHARAKTERYSTYKA KIERUNKU NAUCZANEGO PRZED 2017r.
  
W 4-letnim Technikum żywienia i usług gastronomicznych uczniowie będą mogli zdobyć wiedzę z zakresu przedmiotów ogólnokształcących ( w tym języka angielskiego i niemieckiego) oraz ciekawych przedmiotów zawodowych.
 
Głównym celem nauki w tego typu szkole jest zdobycie umiejętności:
  • oceniania jakości żywności oraz jej przechowywania
  • sporządzania i ekspedycji potraw i napojów
  • planowania i oceny żywienia
  • organizowania produkcji gastronomicznej
  • planowania i realizacji usług gastronomicznych
 
Umiejętności zawodowe kształcone będą w dwóch obszarach:
  • T.6. Sporządzanie potraw i napojów - 700 godz.
  • T.15. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych - 300 godz.
W zakresie każdego z powyższych obszarów uczeń w trakcie nauki będzie zdawał egzamin potwierdzający kwalifikacje w zawodzie - tym samym - po zdaniu - otrzyma dwa certyfikaty świadczące o posiadanych umiejętnościach gastronomicznych.
 
Ponadto szkoła zapewni uzyskanie pozytywnych efektów kształcenia w obszarach wspomagających przyszłą pracę zawodową absolwentów: bezpieczeństwo i higiena pracy, podejmowanie i prowadzenie działalności gospodarczej, kompetencje personalne i społeczne, organizacja pracy małych zespołów oraz inne umiejętności stanowiące podbudowę do kształcenia w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych.
 
W szkole prowadzącej kształcenie w tym zawodzie  językiem obcym ukierunkowanym zawodowo jest język niemiecki.
 
Szkoła organizuje praktyki zawodowe w podmiocie zapewniającym rzeczywiste warunki pracy właściwe dla nauczanego zawodu w wymiarze 4 tygodni (160 godzin)
 
Szczegółowe informacje o kierunku oraz nauczanych treściach znajdują się w podstawie programowej kształcenia w zawodzie.
 
 
 
 
  • Rekrutacja
  • Librus - dziennik elektroniczny
  • Plan lekcji
  • Szkolenie praktyczne
  • Erasmus
  • Galeria zdjęć
  • Multimedia
  • Nasze sukcesy
  • Nasi przyjaciele
  • Losy absolwentów
  • Projekty unijne
  • NLO
  • Fronter

Newsletter