Wersja wysokokontrastowa
Godziny pracy Szkoły:
poniedziałek - piątek 7.30 -15.30
A A A
Powiatowy Zespół Szkół nr 2 im. Wincentego Witosa w Środzie Śląskiej
  • English
  • Polski
  • Deutsch
03.04.2011 •
 
  
TECHNIK

ŻYWIENIA I USŁUG

GASTRONOMICZNYCH
 
 

 
Symbol zawodu: 343404
 
Podstawa programowa - pdf.
 
Kwalifikacje zawodowe:
  1. HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
  2. HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
 
 Cele kształcenia:
  • ocenianie jakości produktów
  • przechowywanie żywności
  • obróbka produktów i przygotowania stanowiska pracy
  • obsługa sprzętu gastronomicznego
  • przygotowanie dań zimnych, gorących i podstawowych deserów
  • wydawanie dań
  • ocenianie jakości żywności
  • planowanie żywienia z uwzględnieniem alternatywnego sposobu żywienia
  • organizowanie żywienia w produkcji gastronomicznej
  • wykonywanie usług gastronomicznych
  • ekspedycja potraw i napojów
 
Przedmioty w kształceniu zawodowym:
  • bezpieczeństwo i higiena pracy w gastronomii
  • wyposażenie techniczne zakładów  gastronomicznych
  • podstawy gastronomii
  • technologia gastronomiczna
  • zasady żywienia człowieka
  • język niemiecki w gastronomii
  • podstawy żywienia dietetycznego
  • planowanie żywienia człowieka i produkcji gastronomicznej
  • usługi gastronomiczne i cateringowe
  • pracownia technologii gastronomicznej 
  • pracownia planowania żywienia i organizacji gastronomii
  • pracownia usług i obsługi konsumenta
  • specjalizacja - do wyboru
 
  

 
 
 
*************************
 
 
  • Rekrutacja
  • Librus - dziennik elektroniczny
  • Google Classroom
  • Nasze sukcesy
  • Nasi przyjaciele
  • Projekty unijne
  • Facebook
  • YouTube
  • Test
  • Blog
  • Erasmus
  • Komórkomania

Newsletter