KONKURS! „Na zdrowie!”
„Na zdrowie!”
Założenia ogólne
§ 1
1. Organizatorami Konkursu Wiedzy o Zdrowym Stylu Życia „Na zdrowie!”- zwanego dalej konkursem – jest Powiatowy Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 im. Wincentego Witosa w Środzie Śląskiej, zwanym dalej PZSP nr 2.
2. Konkurs jest skierowany do uczniów Powiatowego Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 im. Wincentego Witosa w Środzie Śląskiej.
3. Udział w konkursie jest dobrowolny.
4. Konkurs jest konkursem interdyscyplinarnym, wynikającym z podstawy programowej kształcenia ogólnego w zakresie edukacji zdrowotnej, poszerzonym o treści pozaprogramowe.
Cele Konkursu
§ 2
1. Głównym celem konkursu jest zwiększenie świadomości dotyczącej wpływu żywienia i aktywności fizycznej na zdrowie wśród młodzieży ponadgimnazjalnej, w szczególności poprzez pogłębienie wiedzy na temat prawidłowego żywienia i zdrowego stylu życia oraz ich znaczenia dla organizmu człowieka; pogłębienie wiedzy o wartości odżywczej żywności i doskonalenie umiejętności korzystania z informacji zamieszczonych na opakowaniach produktów żywnościowych; wspomaganie uczniów w praktycznym wykorzystaniu zdobytej wiedzy i doskonaleniu umiejętności praktycznego zastosowania zdobytych informacji; rozwijanie zainteresowań młodzieży tematyką zdrowego stylu życia oraz kształtowanie u niej prozdrowotnych postaw i zachowań.
2. Propagowanie zdrowego stylu życia w szkole, w domu i środowisku pozaszkolnym.
3. Umożliwienie uczniom zaprezentowania swojej wiedzy i umiejętności dotyczących żywności, żywienia i zdrowego stylu życia.
Zakres i tematyka konkursu
§ 3
1. Konkurs jest przeznaczony dla uczniów klas Technikum i Zasadniczej Szkoły Zawodowej, zainteresowanych zdobyciem i pogłębianiem wiedzy z zakresu zdrowego stylu życia w szczególności uwzględniającej tematykę zbilansowanej diety i aktywności fizycznej. Uczestnicy konkursu będą mieli możliwość wykazania się umiejętnościami i wiedzą wynikającą z podstawy programowej kształcenia ogólnego w zakresie edukacji zdrowotnej poszerzoną o treści pozaprogramowe.
2. Tematyka konkursu obejmuje:
1) Żywienie zgodne z zasadami zbilansowanej diety:
a) grupy produktów żywnościowych i ich wartość odżywcza,
b) podstawowe składniki odżywcze i ich rola dla organizmu człowieka,
c) dobowe zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze,
d) aktualne zalecenia żywieniowe,
e) najczęstsze błędy żywieniowe i ich następstwa.
2) Aktywność fizyczna:
a) rodzaje aktywności fizycznej,
b) znaczenie aktywności fizycznej dla zdrowia,
c) wydatek energetyczny przy różnych formach aktywności fizycznej,
d) pożądana aktywność fizyczna dla dzieci i młodzieży oraz możliwości jej zwiększenia w życiu codziennym.
3) Wybrane elementy edukacji konsumenckiej:
a) znakowanie produktów żywnościowych,
b) zagadnienia dotyczące ograniczenia marnowania żywności,
c) zagadnienia dotyczące prawidłowego postępowania z żywnością.
Struktura organizacyjna
§ 4
1. Pracami organizacyjnymi i merytorycznymi związanymi z przeprowadzeniem Konkursu kierują Komitet Organizacyjny.
2. W skład Komitetu Organizacyjnego wchodzą:
1) Dyrektor PZSP nr 2
2) Nauczyciele wyznaczeni przez Dyrektora PZSP nr 2: Małgorzata Koźlarska, Honorata Wronowska.
3. Komitet Organizacyjny powołuje Komisję Konkursową.
4. Komisja Konkursowa odpowiada za przeprowadzenie konkursu oraz za poziom merytoryczny konkursu, a w szczególności:
1) Opracowuje zadania konkursowe w formie testu jednokrotnego wyboru. Test składający się z 30 pytań typu zamkniętego,
2) przygotowuje klucz odpowiedzi oraz ustala wytyczne dotyczące sprawdzania i oceniania prac, w tym punktację za każdy element rozwiązania,
3) ocenia rozwiązania testu i na ich podstawie kwalifikuje uczestników konkursu,
4) po zakończeniu konkursu przygotowuje protokół z wykazem uczniów oraz ustala listę zwycięzców.
5. W skład Komisji Konkursowej wchodzą:
1) Dyrektor lub Wicedyrektor,
2) Nauczyciele przedmiotów żywieniowych,
3) Nauczyciel wychowania fizycznego.
6. Za zajęcie I, II i III miejsca w konkursie, uczestnicy otrzymają nagrody i upominki za udział w konkursie.
7. Wyniki konkursu zostaną umieszczone na stronie internetowej PZSP nr 2.
Postanowienia końcowe
§ 5
1. Niniejszy regulamin jest jedynym dokumentem określającym zasady konkursu.
2. W sytuacjach nieobjętych regulaminem, rozstrzygają organizatorzy.
3. Administratorem danych osobowych jest Powiatowy Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 im. Wincentego Witosa w Środzie Śląskiej. Dane będą przetwarzane w celu udziału w konkursie i przyznania nagród. Dane zwycięzców zostaną umieszczone na stronie internetowej szkoły oraz na profilu szkoły na Facebooku.
§ 6
Wszelkie sprawy związane z realizacją konkursu, a nieuregulowane w niniejszym regulaminie, rozstrzyga Komitet Organizacyjny Konkursu.
§ 10.
Załącznikami do niniejszego Regulaminu konkursu są: 1. Załącznik nr 1: Program merytoryczny Konkursu Wiedzy o Zdrowym Stylu Życia „Na zdrowie!” dla uczniów.
Zadaniem uczestników konkursu będzie wykazanie się:
a) umiejętnościami analizowania informacji dotyczących poszczególnych grup produktów żywnościowych i składników odżywczych w nich zawartych,
b) umiejętnościami praktycznego posługiwania się informacjami zamieszczonymi na opakowaniach produktów żywnościowych,
c) umiejętnością analizowania zależności pomiędzy sposobem odżywiania, poziomem aktywności fizycznej a stanem zdrowia,
d) umiejętnością rozpoznania zachowań sprzyjających i zagrażających zdrowiu oraz dokonywania korzystnych dla zdrowia, świadomych wyborów,
e) umiejętnościami i wiedzą dotyczącymi efektywnego wykorzystywania i niemarnowania żywności.
2. Załącznik nr 2: Wykaz literatury Konkursu wiedzy o zdrowym stylu życia „Na zdrowie!” dla uczniów.
a) Czerwińska D., Kołłajtis-Dołowy A., Kozłowska K., Pietruszka B.: Podstawy żywienia człowieka. Format AB, Warszawa 2004,
b) Gawęcki J. (red.): Żywienie człowieka T. 1. Podstawy nauki o żywieniu. Wydawnictwo Naukowe PWN, 2012 (copyright 2010),
c) Gawęcki, J., Mossor-Pietraszewska T. (red.): Kompendium wiedzy o żywności, żywieniu i zdrowiu. Wydawnictwo Naukowe PWN, 2014 (copyright 2006),
d) Kunachowicz A., Czarnowska-Misztal E., Turlejska H.: Zasady żywienia człowieka. WSiP, Warszawa 2010.
« powrót