06.10.2018 •
Sobotnie wiadomości z praktyk
Portugalczycy każdy dzieÅ„ zaczynajÄ… od kawy. W kawiarni, tylko turystów pyta siÄ™ o to jakÄ… kawÄ™ podać. Miejscowi, wiadomo… pijÄ… tylko mocne, pyszne espresso.
W Evorze jest mnóstwo miejsc, w których serwuje siÄ™ : tosty, ciasta, ciasteczka, wytrawne przekÄ…ski.
Najpopularniejsze dania miejscowych restauracji prezentujÄ… Karolina i Roksana. Dziewczyny pracujÄ… w restauracji Cozinha da Catarina , co w tÅ‚umaczeniu znaczy ,,Kuchnia Katarzyny”. Zobaczcie jak fantastycznie radzÄ… sobie w pracy. Szefowa jest zachwycona.
PozostajÄ…c w temacie jedzenia – stoÅ‚ówka na Uniwersytecie w Evorze.
Tak jedzÄ… studenci.
Nawet po drodze do Kaplicy Czaszek można spotkać rabaty wypeÅ‚nione zioÅ‚ami – Melisa.
Wygląda na to, że 140 km od wybrzeża w Evorze można kupić sardynki. I to w jakich rocznikach!
,,Å»ycie jest zbyt krótkie, aby pić zÅ‚e wino”
A teraz nasze zakupowe trofea.
Jakie zwierzę jest na tym serze? Michał nie wiedział i ja nie wiem.
Tutejszy sÅ‚odki specjaÅ‚ - to Pastéis de nata. Babeczka z ciasta francuskiego wypeÅ‚niona aksamitnym kremem waniliowo-budyniowym.
Dzisiaj w kuchni szefuje Krystian Kaczanowski, natomiast sous chef to Dawid Zemsta i Mateusz Sidor oraz chętni do pomocy Jakub Kościewicz, Maciej Potrzeba oraz Michał Glista.
Dzisiaj sobota, co oznacza, że gotujemy wspólny obiad.
Nasi dzisiejsi bohaterowie