Powiatowy Zespół Szkół nr 2 im. Wincentego Witosa w Środzie Śląskiej
Aktualności
01.10.2021
W czwartek uczniowie 3 tż wzięli udział w warsztatach kulinarnych zorganizowanych przez firmę Develey. 
Warsztaty poprowadził kucharz Paweł Filipiak  i dyrektor regionalny Dariusz Drukarczyk, którzy przyjechali do szkoły na zaproszenie kierownika Wydziału Edukacji, Kultury i Zdrowia Wojciecha Mielińskiego. Uczniowie, bazując na produktach marki Develey, przygotowali pod okiem szefa kuchni orientalne dania, m.in. rybę z selera, tatara z pulpy pomidorowej, makaron z krewetkami i grillowane jabłka w sosie. Paweł Filipiak zaprezentował młodzieży poprawny sposób krojenia ryby, zdradził sekret idealnego bulionu oraz wyjaśnił, w jaki sposób nałożyć danie na talerz, aby prezentowało się elegancko. Na koniec wspólnie przystąpiono do degustacji przygotowanych potraw.
 
- Pomysł na organizację warsztatów zrodził się w ciągu chwili. Zależy mi, aby być kierownikiem, który wyjdzie zza biurka i będzie współpracował ze szkołami, a zwłaszcza uczniami, bezpośrednio. Takie warsztaty to świetna forma integracji. Co więcej, przynoszą uczniom wiele korzyści. Pokazują możliwości rozwoju, zwiększają ich wiedzę i rozwijają wyobraźnię młodych kucharzy. Dziękuję dyrektorowi Mariuszowi Kargolowi i jego kadrze za owocną współpracę i liczę, że to dopiero początek naszych wspólnych działań - podsumował warsztaty kierownik EKZ Wojciech Mieliński.
 
(Info: Powiat Średzki/RFP, Echo Średzkie)
 
 
 
 
 
« powrót
Jesteś w dziale: Strona główna -> Gotowanie z Develey
Copyright © 2010