Powiatowy Zespół Szkół nr 2 im. Wincentego Witosa w Środzie Śląskiej
Aktualności
06.04.2020
 

Konkurs kulinarny pt.Pomysł na wielkanocne danie".

 

              Konkurs kulinarny w okresie zdalnego nauczania jest skierowany do uczniów naszej szkoły z klas Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych oraz Branżowej Szkoły I Stopnia
w zawodzie kucharz.

            Tematyka konkursu nawiązuje do Świąt Wielkanocnych, które wkrótce będziemy obchodzić. Przygotowując się do świąt, uczniowie mogą przygotować potrawę lub ciasto z akcentem wielkanocnym i przekazać je do oceny komisji konkursowej w składzie: Honorata Wronowska, Małgorzata Drozd, Iwona Zator.

 

Celem  konkursu kulinarnego jest:

  • kultywowanie tradycji i zwyczajów wielkanocnych,
  • utrwalanie wiedzy i umiejętności zdobytych podczas zajęć praktycznych w branży gastronomicznej,
  • aktywizacja uczniów podczas zdalnego nauczania,
  • wymiana doświadczeń i przepisów.

Warunki uczestnictwa:

  • warunkiem uczestnictwa w konkursie jest przygotwanie potrawy, słodkiego wypieku o tematyce nawiązującej do Świąt Wielkanocnych,
  • uczeń może przystąpić do konkursu, przesyłąjąc zgłoszenie drogą elektroniczną na adres: zdalnykonkurskulinarny@gmail.com  do dnia 8.04.2020r. (środa)
  • organizator, ze względu na obecne zagrożenie epidemiczne nie zapewnia składników
    i dostępu do pracowni gastronomicznej, tym samym rozstrzygnięcie konkursu odbędzie się zdalnie poprzez przesłanie zdjęć, filmu oraz przepisu potrawy, w dokumencie tekstowym na adres poczty elektronicznej zdalnykonkurskulinarny@gmail.com do dnia 17.04.2020r. (piątek).

Ocenie będzie podlegać:

  • porządzenie potrawy/ ciasta zgodnie z procesem technologicznym,
  • oryginalność i pomysł potrawy/ciasta,
  • efekt końcowy – dekoracja,
  • aranżacja na stole wielkanocnym.

Nagrody:

            Komisja Konkursowa ogłosi wyniki na stronie szkoły oraz na Facebooku PZS2 do dnia 24.04.2020 r. Uczniowie, którzy wezmą udział w w/w konkursie otrzymają:

  • dyplom,
  • ocenę z zajęć praktycznych za udział w konkursie,
  • nagrodę rzeczową na zajęcie I miejsca.

 

 

 

Zapraszamy do udziału!

 

Zespół Przedmiotów Gastronomicznych

 
« powrót
Copyright © 2010