Konkurs kulinarny pt. „Pomysł na wielkanocne danie".
Konkurs kulinarny w okresie zdalnego nauczania jest skierowany do uczniów naszej szkoły z klas Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych oraz Branżowej Szkoły I Stopnia
w zawodzie kucharz.
Tematyka konkursu nawiązuje do Świąt Wielkanocnych, które wkrótce będziemy obchodzić. Przygotowując się do świąt, uczniowie mogą przygotować potrawę lub ciasto z akcentem wielkanocnym i przekazać je do oceny komisji konkursowej w składzie: Honorata Wronowska, Małgorzata Drozd, Iwona Zator.
Celem konkursu kulinarnego jest:
- kultywowanie tradycji i zwyczajów wielkanocnych,
- utrwalanie wiedzy i umiejętności zdobytych podczas zajęć praktycznych w branży gastronomicznej,
- aktywizacja uczniów podczas zdalnego nauczania,
- wymiana doświadczeń i przepisów.
Warunki uczestnictwa:
- warunkiem uczestnictwa w konkursie jest przygotwanie potrawy, słodkiego wypieku o tematyce nawiązującej do Świąt Wielkanocnych,
- uczeń może przystąpić do konkursu, przesyłąjąc zgłoszenie drogą elektroniczną na adres: zdalnykonkurskulinarny@gmail.com do dnia 8.04.2020r. (środa)
- organizator, ze względu na obecne zagrożenie epidemiczne nie zapewnia składników
i dostępu do pracowni gastronomicznej, tym samym rozstrzygnięcie konkursu odbędzie się zdalnie poprzez przesłanie zdjęć, filmu oraz przepisu potrawy, w dokumencie tekstowym na adres poczty elektronicznej zdalnykonkurskulinarny@gmail.com do dnia 17.04.2020r. (piątek).
Ocenie będzie podlegać:
- porządzenie potrawy/ ciasta zgodnie z procesem technologicznym,
- oryginalność i pomysł potrawy/ciasta,
- efekt końcowy – dekoracja,
- aranżacja na stole wielkanocnym.
Nagrody:
Komisja Konkursowa ogłosi wyniki na stronie szkoły oraz na Facebooku PZS2 do dnia 24.04.2020 r. Uczniowie, którzy wezmą udział w w/w konkursie otrzymają:
- ocenę z zajęć praktycznych za udział w konkursie,
- nagrodę rzeczową na zajęcie I miejsca.
Zapraszamy do udziału!
Zespół Przedmiotów Gastronomicznych
« powrót