Powiatowy Zespół Szkół nr 2 im. Wincentego Witosa w Środzie Śląskiej
Aktualności
06.10.2018
Portugalczycy każdy dzień zaczynają od kawy. W kawiarni, tylko turystów pyta się o to jaką kawę podać. Miejscowi, wiadomo… piją tylko mocne, pyszne espresso.
 
 
W Evorze jest mnóstwo miejsc, w których serwuje się : tosty, ciasta, ciasteczka, wytrawne przekąski.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Najpopularniejsze dania miejscowych restauracji prezentują Karolina i Roksana. Dziewczyny pracują w restauracji Cozinha da Catarina , co w tłumaczeniu znaczy ,,Kuchnia Katarzyny”. Zobaczcie jak fantastycznie radzą sobie w pracy. Szefowa jest zachwycona.

 
Pozostając w temacie jedzenia – stołówka na Uniwersytecie w Evorze.

 
 
Tak jedzą studenci.

 
Nawet po drodze do Kaplicy Czaszek można spotkać rabaty wypełnione ziołami – Melisa.

 
Wygląda na to, że 140 km od wybrzeża w Evorze można kupić sardynki. I to w jakich rocznikach!
 
 
,,Życie jest zbyt krótkie, aby pić złe wino”

 
A teraz nasze zakupowe trofea.

 
Jakie zwierzę jest na tym serze? Michał nie wiedział i ja nie wiem.

 
 
Tutejszy słodki specjał - to Pastéis de nata. Babeczka z ciasta francuskiego wypełniona aksamitnym kremem waniliowo-budyniowym.

 
Dzisiaj w kuchni szefuje Krystian Kaczanowski, natomiast sous chef to Dawid Zemsta i Mateusz Sidor oraz chętni do pomocy Jakub Kościewicz, Maciej Potrzeba oraz Michał Glista.

 
Dzisiaj sobota, co oznacza, że gotujemy wspólny obiad.

 
Nasi dzisiejsi bohaterowie

 
 
« powrót
Copyright © 2010