ŻYWIENIOWCY NA UNIWERSYTECIE PRZYRODNICZYM WE WROCŁAWIU.
W ramach projektu „Czas na zawodowców” klasy technikum żywienia i usług gastronomicznych uczestniczyły na początku grudnia w zajęciach warsztatowych na wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
Młodzież podczas warsztatów przygotowywała prawdziwe hamburgery od podstaw. Warsztaty zostały poprzedzone wprowadzeniem teoretycznym, którego celem było,pokazanie, jaka jest różnica między wysokiej jakości hamburgerem, a tym, jaki sprzedawany jest w sieciówkach - oraz jak ogromne znaczenie ma jego wartość odżywcza. Każdy samodzielnie sporządzał ciasto do wypieku bułek wykorzystywanych do burgerów, a następnie formował i smażył hamburgery na tak zwanym grillu lawowym. Uczestnicy warsztatów mieli także okazję poznać funkcje i zasady działania jednego z najnowocześniejszych pieców konwekcyjnych i przećwiczyć jego obsługę.