Wersja wysokokontrastowa
Godziny pracy Szkoły:
poniedziałek - piątek 7.30 -15.30
A A A
Powiatowy Zespół Szkół nr 2 im. Wincentego Witosa w Środzie Śląskiej
  • English
  • Polski
  • Deutsch
18.05.2016 •

KONKURS! „Na zdrowie!”

 Regulamin Konkursu wiedzy o zdrowym stylu życia

„Na zdrowie!”

Założenia ogólne

§ 1

1. Organizatorami Konkursu Wiedzy o Zdrowym Stylu Życia „Na zdrowie!”- zwanego dalej konkursem – jest Powiatowy Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 im. Wincentego Witosa w Środzie Śląskiej, zwanym dalej PZSP nr 2.

2. Konkurs jest skierowany do uczniów Powiatowego Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 im. Wincentego Witosa w Środzie Śląskiej.

3. Udział w konkursie jest dobrowolny.

4. Konkurs jest konkursem interdyscyplinarnym, wynikającym z podstawy programowej kształcenia ogólnego w zakresie edukacji zdrowotnej, poszerzonym o treści pozaprogramowe.

Cele Konkursu

§ 2

1. Głównym celem konkursu jest zwiększenie świadomości dotyczącej wpływu żywienia i aktywności fizycznej na zdrowie wśród młodzieży ponadgimnazjalnej, w szczególności poprzez pogłębienie wiedzy na temat prawidłowego żywienia i zdrowego stylu życia oraz ich znaczenia dla organizmu człowieka; pogłębienie wiedzy o wartości odżywczej żywności i doskonalenie umiejętności korzystania z informacji zamieszczonych na opakowaniach produktów żywnościowych; wspomaganie uczniów w praktycznym wykorzystaniu zdobytej wiedzy i doskonaleniu umiejętności praktycznego zastosowania zdobytych informacji; rozwijanie zainteresowań młodzieży tematyką zdrowego stylu życia oraz kształtowanie u niej prozdrowotnych postaw i zachowań.

2. Propagowanie zdrowego stylu życia w szkole, w domu i środowisku pozaszkolnym.

3. Umożliwienie uczniom zaprezentowania swojej wiedzy i umiejętności dotyczących żywności, żywienia i zdrowego stylu życia.

 

Zakres i tematyka konkursu

§ 3

1. Konkurs jest przeznaczony dla uczniów klas Technikum i Zasadniczej Szkoły Zawodowej, zainteresowanych zdobyciem i pogłębianiem wiedzy z zakresu zdrowego stylu życia w szczególności uwzględniającej tematykę zbilansowanej diety i aktywności fizycznej. Uczestnicy konkursu będą mieli możliwość wykazania się umiejętnościami i wiedzą wynikającą z podstawy programowej kształcenia ogólnego w zakresie edukacji zdrowotnej poszerzoną o treści pozaprogramowe.

2. Tematyka konkursu obejmuje:

1) Żywienie zgodne z zasadami zbilansowanej diety:

 

a) grupy produktów żywnościowych i ich wartość odżywcza,

b) podstawowe składniki odżywcze i ich rola dla organizmu człowieka,

c) dobowe zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze,

d) aktualne zalecenia żywieniowe,

e) najczęstsze błędy żywieniowe i ich następstwa.

 

2) Aktywność fizyczna:

 

a) rodzaje aktywności fizycznej,

b) znaczenie aktywności fizycznej dla zdrowia,

c) wydatek energetyczny przy różnych formach aktywności fizycznej,

d) pożądana aktywność fizyczna dla dzieci i młodzieży oraz możliwości jej zwiększenia w życiu codziennym.

 

3) Wybrane elementy edukacji konsumenckiej:

 

a) znakowanie produktów żywnościowych,

b) zagadnienia dotyczące ograniczenia marnowania żywności,

c) zagadnienia dotyczące prawidłowego postępowania z żywnością.

 

 

 

 

Struktura organizacyjna

§ 4

1. Pracami organizacyjnymi i merytorycznymi związanymi z przeprowadzeniem Konkursu kierują Komitet Organizacyjny.

2. W skład Komitetu Organizacyjnego wchodzą:

1) Dyrektor PZSP nr 2

2) Nauczyciele wyznaczeni przez Dyrektora PZSP nr 2: Małgorzata Koźlarska, Honorata Wronowska.

3. Komitet Organizacyjny powołuje Komisję Konkursową.

4. Komisja Konkursowa odpowiada za przeprowadzenie konkursu oraz za poziom merytoryczny konkursu, a w szczególności:

1) Opracowuje zadania konkursowe w formie testu jednokrotnego wyboru. Test składający się z 30 pytań typu zamkniętego,

2) przygotowuje klucz odpowiedzi oraz ustala wytyczne dotyczące sprawdzania i oceniania prac, w tym punktację za każdy element rozwiązania,

3) ocenia rozwiązania testu i na ich podstawie kwalifikuje uczestników konkursu,

4) po zakończeniu konkursu przygotowuje protokół z wykazem uczniów oraz ustala listę zwycięzców.

5. W skład Komisji Konkursowej wchodzą:

1) Dyrektor lub Wicedyrektor,

2) Nauczyciele przedmiotów żywieniowych,

3) Nauczyciel wychowania fizycznego.

6. Za zajęcie I, II i III miejsca w konkursie, uczestnicy otrzymają nagrody i upominki za udział w konkursie.

 

7. Wyniki konkursu zostaną umieszczone na stronie internetowej PZSP nr 2.

Postanowienia końcowe

§ 5

1. Niniejszy regulamin jest jedynym dokumentem określającym zasady konkursu.

2. W sytuacjach nieobjętych regulaminem, rozstrzygają organizatorzy.

3. Administratorem danych osobowych jest Powiatowy Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 im. Wincentego Witosa w Środzie Śląskiej. Dane będą przetwarzane w celu udziału w konkursie i przyznania nagród. Dane zwycięzców zostaną umieszczone na stronie internetowej szkoły oraz na profilu szkoły na Facebooku.

§ 6

Wszelkie sprawy związane z realizacją konkursu, a nieuregulowane w niniejszym regulaminie, rozstrzyga Komitet Organizacyjny Konkursu.

§ 10.

Załącznikami do niniejszego Regulaminu konkursu są: 1. Załącznik nr 1: Program merytoryczny Konkursu Wiedzy o Zdrowym Stylu Życia „Na zdrowie!” dla uczniów.

Zadaniem uczestników konkursu będzie wykazanie się:

a) umiejętnościami analizowania informacji dotyczących poszczególnych grup produktów żywnościowych i składników odżywczych w nich zawartych,

b) umiejętnościami praktycznego posługiwania się informacjami zamieszczonymi na opakowaniach produktów żywnościowych,

c) umiejętnością analizowania zależności pomiędzy sposobem odżywiania, poziomem aktywności fizycznej a stanem zdrowia,

d) umiejętnością rozpoznania zachowań sprzyjających i zagrażających zdrowiu oraz dokonywania korzystnych dla zdrowia, świadomych wyborów,

e) umiejętnościami i wiedzą dotyczącymi efektywnego wykorzystywania i niemarnowania żywności.

2. Załącznik nr 2: Wykaz literatury Konkursu wiedzy o zdrowym stylu życia „Na zdrowie!” dla uczniów.

a) Czerwińska D., Kołłajtis-Dołowy A., Kozłowska K., Pietruszka B.: Podstawy żywienia człowieka. Format AB, Warszawa 2004,

b) Gawęcki J. (red.): Żywienie człowieka T. 1. Podstawy nauki o żywieniu. Wydawnictwo Naukowe PWN, 2012 (copyright 2010),

c) Gawęcki, J., Mossor-Pietraszewska T. (red.): Kompendium wiedzy o żywności, żywieniu i zdrowiu. Wydawnictwo Naukowe PWN, 2014 (copyright 2006),

d) Kunachowicz A., Czarnowska-Misztal E., Turlejska H.: Zasady żywienia człowieka. WSiP, Warszawa 2010.

« powrót
  • Rekrutacja
  • Librus - dziennik elektroniczny
  • Google Classroom
  • Nasze sukcesy
  • Nasi przyjaciele
  • Projekty unijne
  • Facebook
  • YouTube
  • Test
  • Blog
  • Erasmus
  • Komórkomania

Newsletter