Powiatowy Zespół Szkół nr 2 im. Wincentego Witosa w Środzie Śląskiej
Aktualności
28.01.2020

Regulamin I Międzyszkolnego Konkursu Kulinarnego

         „Przekąska karnawałowa/ Deser walentynkowy”

 

            I .SPRAWY ORGANIZACYJNE

           

  1. Organizatorem konkursu jest Powiatowy Zespół Szkół nr 2 w Środzie Śląskiej
  2. Konkurs skierowany jest do uczniów  klas TECHNIKUM ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH oraz klas BRANŻOWEJ SZKOŁY ZAWODOWEJ- KUCHARZ
  3. Konkurs odbędzie się dnia 05.02.2020 r. w PZSP nr2 w Środzie Śląskiej
  4. Cele konkursu:

-Doskonalenie umiejętności kulinarnych uczniów,

-Rozbudzenie inicjatywy i pomysłowości uczniów,

-Podniesienie poziomu kształcenia zawodowego,

 

II.WARUNKI UCZESTNICTWA

 

1.        Zadaniem uczestników będzie  przygotowanie 2 przekąsek karnawałowych / deseru walentynkowego

2.        Konkurs przebiega w jednym etapie.

3.        Konkurs będzie rozgrywany w formie zespołowej ( 2 osoby w zespole)

4.         Uczestnicy powinni posiadać aktualną książeczkę zdrowia, kompletny strój.     

5.        Uczestnicy konkursu pracować będą w dwóch pracowniach gastronomicznych .

        Uczestnicy sami , we własnym zakresie zapewniają surowce do wykonania potraw.                 

         Czas na wykonanie zadania 3 godziny.

    6.   Uczestnicy  konkursu  wykonują zespołowo dania  według ogólnych zasad

       konkursowych w ilości 2 porcji.

 

III. PRZEBIEG I REGUŁY PRZEPROWADZENIA KONKURSU

 

1. Przebieg konkursu nadzoruje oraz dokonuje oceny komisja konkursowa.

2.  Prezentowane potrawy komisja ocenia pod kątem:

-    organizacji stanowiska pracy- 5 pkt

-    bhp – 5 pkt

-    czystość pracy – 5 pkt

-    techniki wykonania – 5 pkt

-    wartości odżywczej – 5 pkt

-    doboru składników – 5 pkt

-    oryginalności i pomysłowości – 10 pkt

-    smaku  - 10 punktów

-    estetyki podania – 10 pkt

Razem: 60 pkt

        

IV. NAGRODY

 Nagrody zapewnia organizator.

« powrót
Copyright © 2010