Regulamin I Międzyszkolnego Konkursu Kulinarnego
I .SPRAWY ORGANIZACYJNE
-Doskonalenie umiejętności kulinarnych uczniów,
-Rozbudzenie inicjatywy i pomysłowości uczniów,
-Podniesienie poziomu kształcenia zawodowego,
II.WARUNKI UCZESTNICTWA
1. Zadaniem uczestników będzie przygotowanie 2 przekąsek karnawałowych / deseru walentynkowego
2. Konkurs przebiega w jednym etapie.
3. Konkurs będzie rozgrywany w formie zespołowej ( 2 osoby w zespole)
4. Uczestnicy powinni posiadać aktualną książeczkę zdrowia, kompletny strój.
5. Uczestnicy konkursu pracować będą w dwóch pracowniach gastronomicznych .
Uczestnicy sami , we własnym zakresie zapewniają surowce do wykonania potraw.
Czas na wykonanie zadania 3 godziny.
6. Uczestnicy konkursu wykonują zespołowo dania według ogólnych zasad
konkursowych w ilości 2 porcji.
III. PRZEBIEG I REGUŁY PRZEPROWADZENIA KONKURSU
1. Przebieg konkursu nadzoruje oraz dokonuje oceny komisja konkursowa.
2. Prezentowane potrawy komisja ocenia pod kątem:
- organizacji stanowiska pracy- 5 pkt
- bhp – 5 pkt
- czystość pracy – 5 pkt
- techniki wykonania – 5 pkt
- wartości odżywczej – 5 pkt
- doboru składników – 5 pkt
- oryginalności i pomysłowości – 10 pkt
- smaku - 10 punktów
- estetyki podania – 10 pkt
Razem: 60 pkt
IV. NAGRODY
Nagrody zapewnia organizator.